theBeauvoir geeft haar producten vrouwennamen
theBeauvoir geeft haar producten vrouwennamen
... en dat heeft een reden. Vrouwen maken de helft van de wereldbevolking uit, maar in je lesboek op school leken ze wel van de aarde gevallen. In een heel vroegere tijd kon dat nog gebeurd zijn – de aarde was immers eerst plat, volgens enkele mannelijke Griekse natuurfilosofen.Maar sinds een vrouw Ptolemaeus in het oor fluisterde dat de aarde rond was, en Ptolly daarna druk aan het kaarten tekenen sloeg, vielen vrouwen alvast niet meer van de aarde, en hadden ze eigenlijk in de geschiedenis van een maatschappij even 'zichtbaar' moeten zijn als mannen. Toch?
Onzichtbaar zijn en weggemoffeld worden – waarom aanvaarden wij vrouwen dat als normaal? Wist je dat dat ernstige gevolgen heeft voor ons welzijn en onze gezondheid? Eén van de belangrijkste is misschien dit: medisch wetenschappelijk onderzoek wordt tot op vandaag vooral op mannen gedaan. Veel makkelijker, vinden de medische wereld en de farmaceutische industrie. Een mannenleven verloopt stabieler, een man heeft minder hormonale schommelingen, hoeft geen tampons te gebruiken en krijgt alleen een bierbuik, nooit een zwangere buik.
Dus komt men uit op ziektesymptomen en medicatie die enkel voor mannen onderzocht zijn. Wanneer je dit leest, zal het je niet verbazen te vernemen dat vrouwen veel meer last hebben van de zogenaamde 'bij'werkingen van bepaalde medicatie.
Vrouwspecifieke factoren ontbreken in nagenoeg alle resultaten van wetenschappelijk onderzoek.
Het missen van deze factoren wordt de laatste 5 jaar erg duidelijk bij hart- en vaatziekten. Hartinfarcten bij vrouwen kondigen zich bijvoorbeeld aan door heel andere, minder duidelijke, signalen dan bij mannen. Slagaderverkalking bij vrouwen ontwikkelt zich evenzeer op een heel andere manier.
Vrouwspecifieke hartsignalen worden door artsen nu vaak verward met stress of de overgang. Worden signalen niet herkend, dan kan dat een vrouw het leven kosten. De hartstichting in Nederland probeert deze nalatigheid alvast goed te maken, door vanaf 2015 ook vrouwen in testgroepen te includeren. In Nederland zijn er ook meer vrouwelijke cardiologen aan het werk, die zich specialiseren in vrouwenharten. In België, no such luck...
Een simpele verzwijging van vrouwen en vrouwenlevens heeft dus, zoals hierboven duidelijk wordt, wel degelijk levensbedreigende gevolgen.
De Nederlandse historica Agnes Cremers laat dat verzwijgen en wegmoffelen ook niet over haar kant gaan. Toen ze vaststelde dat de recentste Nederlandse Canon (die de richting aangeeft voor het geschiedenisonderwijs in Nederland; de recentste dateert uit 2006) slechts 3 vrouwen oplijstte in een groep van 17 personen die bepalend zijn geweest voor de Nederlandse geschiedenis, greep ze in en stichtte de site www.f-site.nu. Op dat platform kunnen scholen terecht voor lesmateriaal over vrouwen doorheen de Nederlandse geschiedenis. De meisjes van nu komen zo power-meisjes tegen in hun lessen. Maar Agnes Cremers hoopt dat vrouwen voortaan eigenlijk gewoon vanzelfsprekend in het geschiedenisonderwijs vermeld zullen worden, en zeker niet een 'apart' thema gaan vormen. De Nederlandse Canon vermeldt nu Aletta Jacobs, Anne Frank en Annie M.G Schmidt. Alsof men na de letter A gestopt is met zoeken, en ook alsof er voor die tijd, en in de Nederlandse geschiedenis dan, geen bepalende vrouwen geweest zijn.
In België bezochten de Canon-iers ogenschijnlijk alleen de letter M (Marie Popelin). Gelukkig is er het initiatief van de Belgische radiomaakster Sofie Lemaire, die ervoor ijvert om meer straatnamen naar vrouwen te laten vernoemen. Zo komen vrouwen die bepalend waren (en zijn) in België alvast op die manier in beeld.
Gloria, Holly, Peggy, Sally, Aletta, Alice, Frida, Susie, Rosie, Bonnie, Indira, Judi en de twee Trix'jes.
© theBeauvoir
Beoordelingen
Er zijn geen beoordelingen gevonden.